

Gedik Yatırım – Bist Günlük Bülten / 02.08.2023
Piyasa Gündemi
Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, ABD’nin uzun vadeli kredi notunu “AAA” dan “AA+” ya düşürdüğünü ve görünümünü “negatif” izlemeden “durağan”a çektiğini duyurdu. Fitch tarafından yapılan bu açıklama, piyasalardaki risk iştahının zayıflamasına neden oldu. Bugün için ABD’de ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak. Açıklanacak veri, fiyatlamaların seyri üzerinde belirleyici olabilir. Yurt içinde ise bugün açıklanacak önemli bir veri akışı görülmemektedir.
Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler
• 15:15 ABD ADP Özel Sektör İstihdamı Önem:Yüksek
BIST-100 Güne Başlangıç
Fitch’in ABD’nin uzun vadeli kredi notunu düşürmesi, imalat sektörü PMI rakamlarının beklentilerin altında gelmesi ile küresel risk iştahı baskı altında kalmayı sürdürüyor. BIST-100 Endeksi dün günü %0,67’lik kayıpla 7.168,51 puandan tamamladı. ABD borsaları günü karışık seyirle kapatırken, ABD vadelilerinde bu sabah satıcılı seyir etkili oluyor. Asya piyasalarında kırmızı renk hâkim. Avrupa borsalarının güne satıcılı başlamaları bekleniyor. Endeks kapanışında 26,94 TL – 26,96 TL aralığında bulunan Dolar/TL, bu sabah 08:30 itibariyle 26,96’lı seviyelerden işlem görüyor. BIST- 100 Endeksi’nin hafif satıcılı başlamasını bekliyoruz.
BIST-100 Strateji
Borsa İstanbul’un son zirvesi 7.296,57 puandan geçiyor. Endeks sabah saatlerinde bu zirvesini test etti ve endekste öğleden sonra başlayan ivme kaybı 7.146 puana dek devam ederken, kapanışı 7.168 puandan gerçekleştirdi. Endekse en yüksek katkı yüzde 7’nin üzerinde sigortacılık sektöründen gelirken, bankalar-havacılık- holding sektörleri ise yüzde 1 üzerinde kayıpla günü tamamlamış oldu. Gün sonunda işlem hacmi yaklaşık 173 Milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks için 5 günlük ortalaması 7.010 puandan geçiyor. Bu seviyenin üzerinde kaldığı müddetçe yukarı yönlü eğimini korumak isteyebilir. Endekste yukarı yönlü hareketin devamında 7.256 – 7.296 direnç noktaları olurken, bir sonraki direnci 7.300 olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 7.113 – 7.010 – 6.925 – 6.880 olarak görülüyor.
Önemli Sektör Şirket Haberleri
KOÇ HOLDİNG / 01.08.2023 18:16:34 Holding, 2Ç23’te 20.600 mn TL net kar (kons: 18.239 mn TL; yıllık: +%33) açıklamıştır. (NÖTR)