Tacirler Yatırım – Model Portföy / 20.11.2023

Tacirler Yatırım – Model Portföy / 20.11.2023

- Özet -

tacirler-yatirim-model-portfoy-20-11-2023

Model Portföy Güncellemesi

TTRAK’ü model portföyümüzden çıkarıyoruz. Yılın ilk yarısındaki güçlü finansalları beraberinde yurt içi satışların sübvansiyonlu krediler ile desteklenmesi, TIER 3 traktörler ile üretimdeki adetsel artış, güçlü iç ve dış talep, çok güçlü iç talebin daralması durumunda dahi bunun hem ihracat olanaklarının artırılması, yüksek temettü verimi etkenleriyle Türk Traktör’ü model portföyümüze dahil etmiştik. Türk Traktör, portföye dahil olmasından sonra, dünkü kapanış fiyatına göre %89 oranında kazanç sağlamıştır. 4.Çeyrekte Türk Traktör’den güçlü finansal sonuçlar beklemekle beraber, 2024 yılında etkilerini daha fazla görmeyi beklediğimiz kredi sıkılaşması sonucunda satışlarda adetsel bazda sert gerileme olabileceğini düşünüyoruz. İç pazarda gerçekleşebilecek bu gerilemenin ihracat ile normalize edilme ihtimalini düşük gördüğümüz için Türk Traktör’ü model portföyümüzden çıkarıyoruz.

LIDFA’yı model portföyümüze ekliyoruz. Lider Faktoring’i araştırma kapsamımıza dahil ediyoruz. i) şirketin ve ortakların sektördeki 30 yılı aşkın tecrübesi beraberinde güçlü know-how kapasitesi, ii) ekonomik konjonktürün faktoring şirketleri için en iyi ortamı oluşturması, iii) Lider Faktoring’in küçük/büyük müşterilere nüfuz ederek, portföyünü müşteri, sektörel, coğrafi bazda efektif olarak çeşitlendirmesi değerlememizin ana teması olarak öne çıkıyor. Yılın ilk 9 aylık döneminde gerçekleşen yüksek özkaynak karlılığı beraberinde 2024 yılında da gelir ve karlılık artışının devam edeceğini düşünüyoruz. 2024 yılında oluşabilecek ekonomik yavaşlama ve sıkı para piyasası koşullarının şirketin büyümesi için ideal şartları yaratabileceğine inanıyoruz. Mevcut piyasa değeri açısından cazip olarak konumlandırdığımız LIDFA’yı model portföyümüze %15 ağırlık ile ekliyoruz.

MGROS: 2024 yılında enflasyonun hala yüksek kalacağını tahmin ederken, özellikle son yıllarda gıda enflasyonu/manşet enflasyon oranının oldukça arttığını ve gıda enflasyonunun manşet enflasyondan yüksek olma eğiliminin bir trende dönüştüğünü izliyoruz. 2024 yılının özellikle ilk 6 ayında enflasyonun yüksek seyredecek olması nedeniyle, gıda perakendelerinin bu durumdan avantajlı kalmayı sürdüreceğini düşünüyoruz. Mevcut makroekonomik düzlemde gıda perakendeciliği sektörünün yatırımcıların birikimleri için bir gıda enflasyonu/manşet enflasyon dönüşüm makinesine dönüştüğünü ve iyi yönetilen şirketlerin bunu başardığını gözlemliyoruz. Diğer taraftan, Türkiye’nin kronikleşen tarım ve gıda ürünleri üretimi problemi nedeniyle, yıllık bazda gıda enflasyonunun uzunca bir süre daha manşet enflasyondan yüksek kalacağını tahmin ediyoruz. MGROS’un online taraftaki başarısı ve bu alanda rakiplerine kurduğu açık ara üstünlüğü özellikle büyük şehirlerde fark yaratırken, fiyat politikalarındaki son yıllarda gerçekleştirdiği değişim, Mion projesi gibi katalizörlerle şirketin yıllık olarak yüksek tek haneli reel büyüme gerçekleştirebileceğine inanıyoruz. Şirketin net nakit pozisyonunu da kredi faizlerinin arttığı dönemde çok önemli bir avantaj olarak görüyoruz. Türkiye’de en iyi yönetilen gıda perakendesi şirketi olduğunu düşündüğümüz MGROS’un model portföyümüzdeki ağırlığını %20’den %30’a yükseltiyoruz.

TUPRS Rafineri marjları geçtiğimiz yıl yaşanan olağandışı yükselişe kıyaslaya geri çekilse de, hala tarihsel ortalamalarının yeterince üzerinde seyretmesi ve rafineri marjlarındaki geri çekilmenin beklenilenden daha yavaş olabileceğini düşündüğümüz için TUPRS’ı %20 ağırlıkla model portföyümüzde tutmaya devam ediyoruz. Rafineri sektöründe yeni yatırımlarının oldukça düşük olmasının TUPRS için bir avantaj sağlayacağını, şirketin dönüşüm hikayesinde hem marjların kademeli düşüşünün hem de elinde bulundurduğu devasa nakdin ciddi bir avantaj sağlayacağını öngörüyoruz.

THYAO Pandemi sonrasında yaşanan aşırı yüksek talep dönemi çok hafif bir şekilde gerilese de, gerçekleştirdiği insan kaynağı politikası ile (pandemi sürecinde işten çıkarma gerçekleştirmeyerek sonraki döneme hazır girmesi) pandemi sonrası döneme özellikle Avrupalı rakiplerine göre çok iyi bir durumda giren şirketin, bu avantajını bir süre daha devam ettirmesini bekliyoruz. Bunların yanında, Türkiye’nin havacılık alanında sahip olduğu sürekli insan kaynağı (pilot, kabin görevlisi ve havaalanı personeli) ve coğrafi konumunun getirdiği avantajları şirketin son derece etkin bir şekilde kullanması gibi nedenlerle şirketi beğeniyoruz. Yapılan yeni uçak siparişlerinin kısa vadede etkisini göstermeyecek olsa da, orta-uzun vade dinamiklerde önemli bir katalizör olacağını düşünüyoruz. Tüm bu nedenlerle THYAO’nı %20 ağırlıkla model portföyümüzde tutmaya devam ediyoruz.

DESA Şirket İtalya’da satın aldığı yeni üretim tesisiyle Avrupa’da modanın merkezi sayılan bir konumda üretim yapma şansı elde ederken, yurtiçi ve yurtdışı satışlarını küçük manevralarla makroekonomik şartlara göre dizayn edebilme yeteneğini önemli görüyoruz. Yurtdışı satışlarının neredeyse tamamının lüks segmentte olması nedeniyle, Avrupa’daki zayıf ekonomik aktiviteden olumsuz etkilenmeyeceğini düşünüyoruz. Yurtiçinde de 2024 yılında olası ekonomik yavaşlama durumunda, ürün kategorisinin Türkiye için lüks tüketim kategorisinde olmasının avantaj olduğuna inanıyoruz. Deri ürünlerine olan tercihin, tüketim psikolojisi açısından genel tekstil sektörüne göre ekonomik aktiviteden daha bağımsız olduğunu görüyoruz. Somsonite ile geliştirilen başarılı iş ortaklığının olumlu sonuçlar vermeye devam etmesini de ek bir katalizör olarak algılıyoruz. DESA’yı beğenmeye devam ederken, Model portföyümüzdeki BİST100 dışı hisse ağırlığını belli bir oranın üzerine çıkarmamak adına ağırlığımızı %20’den %15’e düşürüyoruz.

Model portföyümüz oluşturulduğundan bu yana %89 getiri sağlarken, BIST100 endeksi aynı dönemde %46 oranında yükseliş kaydetmiştir.

tacirler-yatirim-menkul-degerler-a-s