İntegral Yatırım – Turkcell (TCELL) 1Ç24 Bilanço Analizi
- Özet -Hedef Fiyat: 137TL
Net parasal pozisyon kazancının katkısı
TURKCELL (TCELL), 1Ç24 döneminde 2.634 mn TL net kar açıkladı. Turkcell geçen yılın aynı çeyreğinde 269 mn TL zarar açıklamıştı. Şirketin zarardan kara geçmesinde, hasılat %11 artmasına rağmen sınırlı artış gösteren satışların maliyetleri etkisiyle brüt karın %26 oranında artması, artan FAVÖK’ün yanı sıra kar veya zararda yeniden sınıflandırılan nakit akış riskinden korunma kazançları, düşük vergi gideri ve net parasal pozisyon kazancı etkili oldu. Buna karşın yüksek hedging maliyetleri nedeniyle artan finansal giderler net karı baskılamıştır.
Turkcell Türkiye ve Techfin segmentleri %11’lik gelir artışını destekledi… Turkcell’in satış gelirleri 1Ç24 döneminde 29.474 Milyon TL olarak bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla%11 artış kaydetti. Turkcell yılın ilk çeyreğinde, değer odaklı faturalı ve fiber aboneleri öncülüğünde büyüyen abone bazına ek olarak dijital servisleri ve techfin desteğiyle güçlü bir büyüme gerçekleştirdi. Enflasyonist fiyatlama politikasının devamlılığı şirketin finansal performansının güçlenmesine önemli bir katkı sağladı.
Etkin operasyonel yönetim FAVÖK’ü destekledi… Şirket’in FAVÖK’ü mobil ve sabit servislerindeki ARPU artışları ve abone büyümesi etkisiyle 1Ç24 döneminde yıllık bazda %20 artarak 13.687 Milyon TL gerçekleşti. Turkcell 1Ç23 döneminde 11.406 Milyon TL FAVÖK elde etmişti. FAVÖK marjı ise %46,4 olarak gerçekleşti. FAVÖK marjında 3,6 puanlık iyileşme gelire oranla azalan enerji giderleri, ara bağlantı giderleri ve satılan malın maliyeti katkı sağladı.
Operasyonel performans mobil segmentin liderliğinde güçlü başladı… Yılın ilk çeyreğinde net 229 bin mobil abone kazanımı gerçekleşti. Faturalı abone bazı bu çeyrekte net 472 bin artış gösterirken, son 1 yılda kazanım net 1,7 milyonu aştı. Mobil segment bir önceki çeyreğe göre 472 bin yeni faturalı abone kazanarak 27,6 milyon aboneye ulaştı. Bu dönemde gerçekleştirdikleri fiyat düzenlemeleri sektördeki diğer oyuncular tarafından da yapıldı. Rakiplerin agresif fiyat hareketleri bu çeyrekte daha az gözlemlenirken, Mobil Numara Taşıma (MNT) pazarı hacmi de bir önceki çeyreğe kıyasla daraldı. İstikrarlı fiyat düzenlemelerinin artan katkısı, %72 seviyesine genişleyen faturalı abone bazı ve müşterileri üst paketlere başarılı bir şekilde taşıma kabiliyeti sayesinde Mobil ARPU2 yıllık bazda %17,1 artışla 203,1 Milyon TL gerçekleşti.
Net borç pozisyonu artıyor… Şirketin net borç pozisyonu 2023 yılının aynı dönemine göre %49.6 artarken, bir önceki çeyreğe göre %34.3 artarak bu dönemde 39.0 milyar TL net borcu gerçekleşti. Net borç/FAVÖK rasyosu ise 0.8 seviyesinde gerçekleşti. 31 Mart 2024 itibariyle şirketin 9.8 milyon TL döviz fazlası bulunmaktadır.
Şirketin nakit değerleri azaldı… Şirketin nakit değerleri 2023 yıl sonuna göre 8.4 milyar TL azalarak 53.6 milyar TL oldu. İşletme faaliyetlerinden 7.4 milyar TL nakit girişi sağlandı. Yatırım faaliyetlerinden 13.6 milyar TL nakit çıkışı olurken finansman faaliyetlerinden 5.0 milyar TL nakit girişi oldu.
2024 Yılsonu Beklentilerinde Yukarı Yönlü Revizyon… Şirket 2024 yıl sonu beklentilerinde yukarı yönlü revizeye gitti. Yeni projeksiyonda Turkcell grup gelirleri büyümesini yüksek tek haneli büyümeden düşük çift haneli büyüme olarak revize etti. Şirket FAVÖK marjı %42 olarak korumaktadır. Operasyonel yatırım harcamaları / Gelir oranının ise %23 olarak korunmaktadır.
Değerlendirme ve Hedef Fiyat… Şirketin 1Ç24 dönemine ilişkin finansallarını olumlu karşıladık. Enflasyonist ortamın beraberinde gelen fiyat artışlarına ek olarak müşteri sayısındaki artışı da pozitif buluyoruz. Etkin operasyonel yönetim ile birlikte kar marjlarındaki artışı olumlu karşılamak ile birlikte şirketin 2024 yıl sonu beklentilerini yükseltmesinin ise hisse fiyatı üzerinde yukarı yönlü etki yaratabileceğini düşünmekteyiz. Turkcell’i model portföyümüzde tutmamız ile birlikte 12 Aylık hedef fiyatımızı 98 TL’den 137 TL’ye yukarı yönde revize ediyoruz.